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   5 August 2024 
         
 
Dear Dr Barckow, 
 
Re: ED/2024/3 Contracts for Renewable Electricity  
 
BusinessEurope welcomes the opportunity to comment on the Exposure Draft “Contracts 
for Renewable Electricity”.  
 
We highly appreciate that the IASB has taken action at an admirable pace to resolve the 
issue of accounting for power purchase agreements. We believe that the Board has 
taken the right direction and has issued a very good proposal.  
 
We agree in general with the IASB’s proposals regarding the ringfencing of the 
applicability of the proposed amends and suggest some refinement to the criteria set out 
in the ED, especially with regard to the terminology used, e.g. “renewable electricity” and 
“pay-as-produced features”.  
 
We disagree with the disclosure requirements, as we think that the proposals exceed the 
scope of financial reporting. We also think that additional disclosures should be limited 
to contracts not measured at fair value. To align the disclosure requirements with similar 
transactions falling under different standards (e.g. IFRS 16), we ask the Board to limit 
additional disclosures to expected future cash flows of these contracts.  
 
Please find our detailed comments in the Appendix to this letter.  
 
Yours sincerely, 
 
 
 
Erik Berggren 
Senior Adviser 
  

International Acccounting Standards 
Board (IASB) 
Dr Andreas Barckow, Chair 
30 Columbus Building 
7 Westferry Circus 
Canary Wharf 
London E14 4HD 
United Kingdom 
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Question 1 – Scope of the proposed amendments Paragraphs 6.10.1–6.10.2 of the 
proposed amendments to IFRS 9 would limit the application of the proposed 
amendments to only contracts for renewable electricity with specified characteristics. 
Do you agree that the proposed scope would appropriately address stakeholders’ 
concerns (as described in paragraph BC2 of the Basis for Conclusions on this 
Exposure Draft) while limiting unintended consequences for the accounting for other 
contracts? Why or why not? If you disagree, please specify with which aspect of the 
proposals you disagree. What would you suggest instead and why? 

 
We appreciate the IASB‘s proposed amendments and agree in general with the scope 
of the proposed amendments.  
 
We note that the amendments (ED.6.10.1(b)) require that the contract must expose 
“the purchaser to substantially all the volume risk under the contract through ‘pay-as-
produced’ features” whereby the volume risk is defined as “the risk that the volume of 
electricity produced does not align with the purchaser’s demand for electricity at the 
time of production”. This may be interpreted in two different ways: 
 
• substantially all of the electricity under the contract must be subject to the risk of 

being unused by the purchaser, or  
 
• the risk is based on substantially all of the volume of the production facility 

specified under the contract. 
 
Since the latter is not often the case and would likely be classified as a lease in 
accordance with IFRS 16, we suggest that the Board clarif ies that the volume risk 
refers to the portion of electricity defined in the contract.   
 
Further, we suggest removing the term “pay-as-produced” feature, since that term is 
not defined, and many contracts include features like “pay-as-forecasted” or “pay as 
nominated” or contain cap, floor or collar features with regard to the volume of 
electricity delivered. All these types of contracts should be in the scope of the proposed 
amendments.  
 
We note that some types of contracts specify that the amount of electricity to be 
delivered is defined on a “day-ahead-forecast”-basis. Hence, between the point in time 
of the forecast and the time of delivery, the amount is fixed and thus the nature -
dependency ceases. To ensure that these types of contracts remain within the scope of 
the proposed amendment, we ask the Board to clarify (e.g. in the basis for conclusion) 
that these mechanics still expose the purchaser to a nature-dependent volume risk. In 
addition, we note that some contracts contain substitution mechanisms in case the 
production facility is not able to operate (e.g. for maintenance). Since the amount of 
electricity to be delivered is still subject to the nature-dependent forecasts, such 
clauses should not prevent an entity from applying the proposed amendments. We 
therefore suggest to refer to “volume of electricity to be delivered” instead of the 
“volume of electricity produced”.  
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We also suggest removing the term “renewable electricity” from the proposed 
amendments and instead rely on the description of sources (e.g. wind, solar, water).  
Some members have raised concerns regarding the scope of the amendments being 
too narrow. They argue that the criteria of PPAs will be hard to meet in some cases, 
while the economics are identical to other contracts meeting the criteria. Consequently, 
these members suggest exempting all PPAs that were entered into primarily for ESG-
reasons from the scope of IFRS 9. 
 

Question 2 – Proposed ‘own-use’ requirements Paragraph 6.10.3 of the proposed 
amendments to IFRS 9 includes the factors an entity would be required to consider 
when applying paragraph 2.4 of IFRS 9 to contracts to buy and take delivery of 
renewable electricity that have specified characteristics. Do you agree with these 
proposals? Why or why not? If you disagree, please specify with which aspect of the 
proposals you disagree. What would you suggest instead and why? 

 
In general, we agree with the idea to limit the applicability of the proposed amendments 
to contracts that include necessary sales of electricity while entities remain in a net 
purchaser position and do not seek profit from short term sales. However, we suggest 
some refinement to the wording used in section 6.10.3.  
 
To be in the scope of the amendments, entities shall consider the purpose, design and 
the structure of the contact. For this assessment an entity shall use reasonable and 
supportable information available at the reporting date about expected changes in the  
entity’s purchase or usage requirements for a period not shorter than 12 months after 
the reporting date.  
 
The reference to the purpose, design and structure leaves room for interpretation and 
thus, diversity in practice. We are concerned that under a narrow interpretation, 
contracts that in general would have probable sales of electricity would be viewed to 
not have a “purpose, design and structure” allowing the application of the proposed 
amendments. Given that the criteria set out in ED.6.10.1 and ED.6.10.3(b) already 
ringfence the contracts, we wonder whether a replacement of ED6.10.3(a) with a 
requirement to assess the criteria in ED.6.10.3(b) based on supportable information 
would already suffice.  
 
We note that such information is usually derived from the operating budget of the 
reporting entity. These budgets however, while usually covering a period of twelve 
months, are not approved on the reporting date and therefore would technically be 
shorter than twelve months. We therefore suggest to the Board to refer to the latest 
respective planning of the reporting entity and/or to set the minimum period below 
twelve months, e.g. six months, or to clarify that if such planning may be extrapolated 
just like for periods longer than twelve months. This could also be explained in the 
basis for conclusion.  
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We disagree with the criteria of ED.6.10.3(b)(ii) regarding the price of the sale. Entities 
may enter into contracts where they sell unused energy at pre-agreed price formulas 
(e.g., based on a day-ahead forecast). We believe that such an agreement should not 
prevent an entity to account for such a contract under the own-use exemption.  
 
We agree with the criteria set out in ED.6.10.3(b)(iii) for an entity to be a net purchaser 
and to repurchase the amounts sold out of these contracts to the spot market. 
However, we strongly suggest removing the example of one month as it might be 
interpreted too narrowly. We believe that a reference to an entity’s operating cycle 
would be more useful as it would capture the normal seasonality of an entity’s business 
model. 
 
 

Question 3 – Proposed hedge accounting requirements Paragraphs 6.10.4–6.10.6 of 
the proposed amendments to IFRS 9 would permit an entity to designate a variable 
nominal volume of forecast electricity transactions as the hedged item if specified 
criteria are met and permit the hedged item to be measured using the same volume 
assumptions as those used for measuring the hedging instrument. Do you agree with 
these proposals? Why or why not? If you disagree, please specify with which aspect of 
the proposals you disagree. What would you suggest instead and why? 

 
We agree with the Board’s proposals regarding the hedge accounting requirements. 
Allowing for variable nominal amounts to be designated as a hedged item fits well with 
the purpose of the economic hedging efforts of companies, both for sellers and 
purchasers of electricity. 
 
With regard to the highly probable criterion for purchasers, we suggest that the Board 
further clarif ies how this assessment shall be undertaken, especially for contracts with 
long durations. As the criterion is removed for the seller, we think that a symmetrical 
removal for the purchaser side would best accommodate the intention of the proposed 
amendments.  
 
 

Question 4 – Proposed disclosure requirements Paragraphs 42T–42W of the proposed 
amendments to IFRS 7 would require an entity to disclose information that would 
enable users of financial statements to understand the effects of contracts for 
renewable electricity that have specified characteristics on: (a) the entity’s financial 
performance; and (b) the amount, timing and uncertainty of the entity’s future cash 
flows. Do you agree with these proposals? Why or why not? If you disagree, please 
specify with which aspect of the proposals you disagree. What would you suggest 
instead and why? 

 
We note that the proposed disclosure requirement would apply to all contracts for 
renewable electricity as defined by the ED regardless of whether or not they are 
measured at fair value. However, we do not believe that the proposed disclosures are 
appropriate for contracts measured at fair value.  
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While we agree with the proposed disclosures on the terms and conditions, we 
question the usefulness of the disclosure requirements as set out in ED.42T(b)(ii). For 
the financial statements, we believe that the volumes of electricity are less relevant 
than the expected cash flows from such contracts. While we note that the paragraph 
could be read as to referring to the financial volume as well, the proposed requirements 
in ED.42V(b)-(d) indicate that the non-financial volume, i.e. the units of electricity (e.g. 
MWh), are to be disclosed.  
 
We disagree with the disclosure requirements proposed in ED.42U and ED.42V as we 
do not see such information to be useful. For example, the share of renewable 
electricity to the overall electricity purchased by the entity does not seem to be well 
suited to the financial report but would be better accommodated within sustainability 
disclosures. 
 
In addition, we note that for other own-use-contracts, such information is not required.  
Therefore, we recommend restricting the disclosure requirements to the expected cash 
flows from contracts in the scope of the amendments. This would be comparable to 
transactions classified as leases containing variable lease payments.   
 
 

Question 5 – Proposed disclosure requirements for subsidiaries without public 
accountability Paragraphs 67A–67C of the proposed amendments to the forthcoming 
IFRS 19 Subsidiaries without Public Accountability: Disclosures would require an 
eligible subsidiary to disclose information about its contracts for renewable electricity 
with specified characteristics. Do you agree with these proposals? Why or  why not? If 
you disagree, please specify with which aspect of the proposals you disagree. What 
would you suggest instead and why? 

 
We have no specific comments to Question 5 but refer to our other answers instead.  
 
 

Question 6 – Transition requirements The IASB proposes to require an entity to apply: 
(a) the amendments to the own-use requirements in IFRS 9 using a modified 
retrospective approach; and (b) the amendments to the hedge accounting 
requirements prospectively. Early application of the proposed amendments would be 
permitted from the date the amendments were issued. Do you agree with these 
proposals? Why or why not? If you disagree, please specify with which aspect of the 
proposals you disagree. What would you suggest instead and why? 

 
We agree with the Board’s proposal regarding the transition requirements.  
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Question 7 – Effective date Subject to feedback on the proposals in this Exposure 
Draft, the IASB aims to issue the amendments in the fourth quarter of 2024. The IASB 
has not proposed an effective date before obtaining input about the time necessary to 
apply the amendments. In your view, would an effective date of annual reporting 
periods beginning on or after 1 January 2025 be appropriate and provide enough time 
to prepare to apply the proposed amendments? Why or why not 

 
We believe that the amendments should be applicable as soon as possible. Thus, we 
agree with allowing for an early application of the amendments. 


